Alopecia la femei
Ce tratamente aplicam pentru caderea parului?

Pierderea parului reprezinta un fenomen absolut normal in masura in care nu pierdem peste 100 de fire pe zi. In lupta impotriva caderii parului exista solutii specifice.
Toata lumea isi pierde parul. La dus, la uscarea sau perierea parului si este absolut normal.
În medie, pierdem cincizeci până la o sută de fire de păr pe zi. Dar căderea părului poate fi mai gravă și poate necesita o examinare de către un dermatolog.
Mai jos va prezentam 9 cauze ale caderii parului la femei si mod de tratament!
1. Efluviu telogen
Femei
Efluvium telogen este denumirea medicala pentru o afectiune frecventa, caracterizata printr-o cadere difuza si temporara a parului. La nivelul scalpului unui persoane sanatoase 85% din foliculii pilosi cresc in mod activ si aproximativ 15% sunt in faza de cadere (numita telogen). In efluvium telogen 70% firele de par trec din faza de crestere activa in faza de cadere.
EXPLICAȚII
După sarcină, intervenții chirurgicale majore, scădere drastică în greutate sau stres extrem, menopauza sau afectiruni tiroidiene.
CUM? „SAU” CE?
Nu există teste pentru efluviul telogen, dar discutați cu medicul dumneavoastră.
SOLUȚIA
În unele cazuri, singura soluție va fi să așteptați. Dacă, cauza este un medicament, discutați cu medicul dumneavoastră. Efluvium telogen reprezinta o cadere reversibila de par ce se poate remite spontan (fara tratament) in cateva luni. De obicei, nu este necesar un tratament de specialitate, foliculii pilosi se regenerandu-se dupa corectarea/inlaturarea factorului favorizant.
2. Alopecia androgenetica
Femei
Căderea genetică a părului este cunoscută sub numele de alopecie androgenă. Pentru a exclude alte afecţiuni de bază, se pot efectua următoarele determinări: testosteron, sulfat de dehidroepiandrosteron, insulină şi prolactină.
EXPLICAȚII
Fata de tabloul clinic al alopeciei androgenice la barbati exista unele particularitati: la femei se constata o diminuare generala a volumului, iar pierderea parului afecteaza in principal varful scalpului, linia frontala fiind de obicei pastrata. Evoluția (lentă) poate începe de la vârsta de 20 de ani.
CUM? „SAU” CE?
Dermatologul dumneavoastră va analiza modelul căderii părului pentru a determina dacă este ereditară și pentru a exclude alte cauze.
SOLUȚIA
Una dintre soluțiile pentru încetinirea căderii părului este aplicarea minoxidilului pe scalp sau preparate sistemice. In primele 2-8 saptamani poate aparea un efluviu telogen temporar, care este auto-limitat.
Atenție: acest medicament trebuie prescris de medicul dumneavoastră.
3. Hipotiroidism
Femei
Hipotiroidismul, caracterizat printr-o scădere a producției de hormoni tiroidieni, se clasifică în:
- primar – care poate fi congenital sau dobândit;
- secundar
Hipotiroidismul primar dobândit este cauzat de afectarea în timp a glandei tiroide. Cel mai frecvent motiv îl reprezintă bolile autoimune care apar, în general, la femei sau se pot declanșa în timpul copilăriei.
Hipotiroidismul secundar apare, potrivit medicului endocrinolog, din cauza scăderii funcției glandei hipofize și a hipotalamusului, adică hipotiroidismul central, în care TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) este scăzut.
EXPLICAȚII
Hipotiroidismul poate provoca o multitudine de simptome, inclusiv părul care poate deveni mai casant și se poate rupe cu ușurință.
Simptomele date de deficitul de hormoni tiroidieni sunt polimorfe și se instalează în timp.
De asemenea, puteți experimenta căderea părului atunci când metabolismul se accelerează. Hipertiroidismul este mult mai puțin frecvent decât hipotiroidismul.
CUM? „SAU” CE?
Un test de sânge măsoară hormonul de stimulare a tiroidei.
SOLUȚIA
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente cu hormoni tiroidieni pentru a restabili nivelul la normal.
4. Lupus
Femei
LES este o boală autoimună care se datoreaza productiei de autoanticorpi (anticorpi indreptati catre celulele proprii organismului) de catre sistemul imunitar, care afecteaza tesuturile proprii, sanatoase ale pacientului
EXPLICAȚII
Simptomatologia clinica a pacientilor cu lupus variaza de la caz la caz si depinde de extinderea proceselor autoimune la nivelul diverselor sisteme si organe.
SOLUȚIA
Tratamentul lupusului este prescris in functie de manifestarile specifice fiecarui caz in parte si al extinderii la nivelul organismului al proceselor inflamatorii autoimune.
Forma de administare a medicatiei in cazul pacientilor cu lupus depinde de severitatea bolii, tratamentul putand fi administrat parenteral, oral sau sub forma de topice (creme si unguente).
5. Deficienta de fier
Femei
Prezenta fierului in organism este foarte iportanta pentru mentinerea multor functii vitale precum producerea hemoglobinei, componenta din sange ce asigura transportul de oxigen catre organe. Fierul este asemenea necesar pentru sanatatea pielii, parului sau unghiilor.
EXPLICAȚII
Situatiile ce pot provoca anemie feripriva din cauza unei nevoi crescute includ prin urmare si sarcina, dar si pierderile masive de sange in urma unei menstruatii puternice, donarea frecventa sau excesiva de sange, boli ale dractului digestiv, precum si interventii chirurgicale sau accidente.
CUM? „SAU” CE?
Testele cele mai des folosite pentru detectarea deficientei de fier sunt cele ce masoara hemoglobina (proteina ce contine fier si ajuta la transportul sangelui si fierului catre celulele organismului), echilibrul dintre globulele albe si cele rosii din sange, precum si testele ce masoara nivelul de fier din feritina.
SOLUȚIILE
Mănâncă alimente bogate în fier, cum ar fi carnea de vită, pește, legume verzi,… (femeile au nevoie de 18 mg de fier zilnic și 8 mg după menopauză).
De asemenea, daca analizele arata o afectiune ce cauzeaza lipsa de fier, aceasta va fi tratata. In general suplimentele cu fier nu necesita o reteta, medicul indicand totusi doza potrivita pentru fiecare situatie in parte.
6. Sindromul ovarului polichistic
Femei
Sindromul ovarului polichistic este cauzat de un dezechilibru hormonal. Pacientele cu SOP produc cantitati mai mari decat cele normale de hormoni masculini (androgeni).
EXPLICAȚII
SOP provoacă uneori creșterea părului facial, menstruații neregulate, acnee și chisturi pe ovare. În schimb, este posibil să experimentați căderea părului la nivel de scalp în ciuda creșterii paradoxale a părului.
CUM? „SAU” CE?
Factorul principal pentru sindromul ovarului polichistic este un istoric familial al acestui sindrom. Surorile si fiicele femeilor cu acest sindrom au 50% sanse sa dezvolte boala. Recent, cercetarile au aratat ca exista o relatie stransa intre diabet si sindromul ovarului polichistic.
SOLUȚIILE
Majoritatea cazurilor de SOPsunt tratate cu pilule contraceptive adecvate
7. Alte condiții piele/scalp
Femei
Un scalp nesănătos poate provoca inflamații care îngreunează creșterea părului.
CUM? „SAU” CE?
Dermatita seboreică este o afecțiune papulo-scuamoasă a pielii, des întâlnită atât la adulți, cât și la copii. O examinare fizică a scalpului vă va ajuta să determinați simptomele si va vor conduce catre un diagnostic corect .
SOLUȚIILE
Manifestările clinice ale dermatitei seboreice sunt reprezentate cel mai des de prurit, pete de culoare roşiatică cu scuame uleioase sau cruste de culoare albicioasă sau gălbuie pe scalp, faţă, zonele laterale ale nasului, sprâncene, urechi etc
Dermatita seboreică are o evoluţie blândă în general, nu determină disconfort major, dar manifestările pot fi mai severe în perioadele de stres sau în anotimpul rece.
Medicul dermatologg va poate prescrie un şampon antimătreaţă care conţine ca ingredient activ una din următoarele: zinc pirition, acid salicilic şi sulf, ketoconazol, sulfură de seleniu.
8. Alopecia areata
Femei
sub forma de plăci alopecice circulare la nivelul scalpului. Sistemul imunitar atacă foliculii de păr, caracterizată prin plăci alopecice rotunjite, izolate sau confluate.
EXPLICAȚIE
Afecțiunea se poate manifesta sub trei forme. Alopecia areata cauzează de obicei pete rotunde, netede de chelie pe scalp, sprâncene sau picioare. Căderea totală a părului pe cap este cunoscută sub denumirea de alopecie totalis.
CUM? „SAU” CE
Observarea modelului căderii părului poate determina de obicei dacă aveți alopecie areata.
SOLUȚIA
Daca diagnosticarea acestei afectiuni este un proces relativ simplu pentru medicul dermatolog, tratamentul acesteia este cu totul alta problema. Deoarece de cele mai multe ori parul creste la loc spontan (fara niciun fel de tratament) in alopecia areata, eficienta tratamentelor raportate din studii este in mare parte incerta. Principiul de tratament cel mai utilizat in aceasta afectiune se bazeaza pe „iritarea” zonei afectate cu diverse substante topice.
9. Stilyng excesiv!
Femei
Rețineți că șamponul, coafarea și vopsirea vă pot dăuna părului. Căldura și substanțele chimice slăbesc părul, făcându-l să se rupă și să cadă.
EXPLICAȚII
Dacă căderea părului este cauzată de daune externe cauzate atunci când vă periați părul: se va rupe pur și simplu și nu veți vedea acei bulbi telogeni la capete.
SOLUȚIA
Evita sa folosesti aparate care iti supraincalzesc parul.
Nu vă vopsiți părul la mai mult de o nuanță sau două distanță de culoarea naturală.
Cere mai multe informatii
Pentru alte informații ne puteți scrie prin acest formular și in maxim 24h veți primi un răspuns.
Programare telefonic si WhatsApp
Mereu alaturi de pacienti
Clinica specializata in implantul de par si recuperare capilara. Programeaza-te acum! Peste 10 ani experinta in lupta impotriva caderii parului.
0724.480.526
Luni – Sambata: 8:30 – 17:00